Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je progresivna bolest kostiju koja im smanjuje gustoću, uz razlaganje strukture.

Sredinom 30-tih godina počinje postepeni, fiziološki gubitak koštane mase sa stopom od 0,3–0,5% na godinu. Međutim, početkom menopauze i padom nivoa estrogena, gubitak kosti kod žena se ubrzava kroz 5–7 godina na 3–5% godišnje.

Postoje više različitih vrsta osteoporoze, ali najčešće su:

Osteoporoza tipa I (postmenopauzalna) – javlja se između 51. i 75. godine kao rezultat nedostatka estrogena i 6 x je češća kod žena.

Osteoporoza tipa II (senilna) – javlja  se kod osoba preko 60 godina i 2 x je češća kod žena. Posljedica je normalnog, postepenog smanjenja broja i aktivnosti ćelija koje produkuju kost.

Nastanku osteoporoze, pored pada nivoa hormona, posebno pogoduje nedostatak kalcija, koji je uobičajen za stariju dob. Nedostatak nastaje, kako zbog ishrane koja je sve siromašnija, tako i zbog  činjenice da, kako starimo, sposobni smo apsorbovati (unijeti iz hrane u krvotok) sve manje i manje kalcija. Ukoliko nema dovoljno kalcija u krvi, započinje proces razgradnje kostiju i kalcij koji je tijelu potreban uzima se iz kosti.

Prijelomi

Najčešća i najozbiljnija komplikacija osteoporoze su prijelomi.

Česti su tzv. kompresivni prijelomi pršljenova, posebno onih koji nose najveći teret. Bolovi počinju naglo, obično se ne šire, izazivaju lokalnu osjetljivost i uglavnom se počnu povlačiti nakon 7 dana. Prateći bolovi međutim traju mjesecima ili uopšte ne prolaze.

Višestruki prijelomi pršljenova konačno dovode do gubitka visine i pogrbljenog držanja osobe (tzv. udovička grba). Dolazi do prijeloma i na drugim mjestima, kuk ili šaka, mahom zbog padova.

Osnovni ciljevi prevencije i liječenja osteoporoze su:

1. očuvanje koštane mase

3. smanjenje bolova

2. prevencija prijeloma

4. održavanje funkcije

Očuvanje koštane mase

Za očuvanje koštane mase i prevenciju prijeloma, važan je odgovarajući unos kalcija i vitamina D, bilo da je riječ o prevenciji ili terapiji osteoporoze. Iako nedostatak estrogena značajno utiče na razvoj osteoporoze, mora se naglasiti i važnost prehrane, posebno za žene starije dobi. Unos kalcija je nizak i nedovoljan za većinu dobnih skupina. Prosječni dnevni unos kalcija ishranom se procijenjuje na 40-50%, kao i vitamina D! Ispravna suplementacija kalcijumom je u dozama od 400-800 mg / dan, kako bi se dostigla preporučena dnevna doza od 1.000-1.200 mg /dan, dok se suplementacija sa 400 – 1.000 IU/dan vit. D smatra preporučljivom većini zdravih osoba.

Suplementacijom se nadoknađuje potrebni dnevni unos, bez da se prekoračuje.

Nedostatak kalcija nikada ne dolazi sam

Nedostatak kalcija praćen je nedostatkom niza drugih elemenata poput bora, magnezijuma, cinka, selena, bakra…koji su isto tako neophodni za zdravlje kostiju. Ove elemente naše tijelo ne može proizvesti i potrebno ih je unijeti ishranom ili suplementacijom. Istraživanja i kliničke studije novijeg datuma govore o značajno manjem gubitku kosti, boljem održavanju mineralne gustine, te značajno većem povećanju otpornosti kosti u kombinaciji ovih mikroelemenata sa kalcijem, u odnosu na sam kalcij.

Bez njih nema pravilne ugradnje i iskoristivosti kalcija.

Mikroelementi neophodni za zdravlje kostiju i njihovo jačanje ujedno su i aktivni sastojci NBL Osteo Formule.

NBL Osteo Formula posebno je formulisani, pojačani oblik kalcija kombinovan sa mikroelementima esencijelnim za zdravlje kostiju. Dodavanjem ovih mikroelemenata efektivnost, iskoristivost i djelotvornost kalcija i vitamina D značajno je veća.

Snaga 9 mikroelemenata za jedan cilj – zdrave kosti.

Preparat se uzima uz obrok. U prevenciji osteoporoze 1 x 1/dan, u terapiji 2×1/dan.
Izbjegavajte korištenje prije spavanja.

Proizvod renomiranog proizvođača Vitaquest International LLC, SAD, jedne od vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju pojačanih dijetetskih suplemenata i fukcionalne hrane. Certificirani sastojci visokog kvaliteta, dokazano bez teških metala, olova i onečišćenja.