Sportisti i osobe koje intenzivno vježbaju

Osobe koje su jako aktivne stvaraju veliku potražnju za metabolitima, ta potražnja može biti veća od one koju tijelo može obezbijediti, posebno kada govorimo o hrskavicama zglobova. Ovakva razlika između ponude i potražnje, poseban je problem koji se tiče sportaša koji podvrgavaju svoje tijelo pretjeranoj aktivnosti, te osoba čiji je posao fizički jako zahtjevan.

Svjetske i evropske zdravstvene smjernice preporučuju da se koristi doza od 1.500 mg glukozamina i 1.200 mg hondroitina dnevno. Glukozamin i hondroitin najbolje je uzimati zajedno, u kombinaciji.

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata namijenjenih jačanju i obnavljanju hrskavice, sa različitim sadržajem aktivnih komponenti i njihovih doza. Pri odabiru treba imati na umu da ne djeluju svi preparati jednako, niti je dovoljno samo da sadrže glukozamin i hondroitin. Od ključne je važnosti koje količine glukozamina i hondroitina preparat sadrži i na koji način treba da se uzima.

KAKO ODABRATI EFIKASAN PREPARAT?
Kako bi se dobili isti rezultati kakve studije prikazuju, neophodno je uzeti glukozamin i hondroitin visokog kvaliteta, u odgovarajućoj dnevnoj dozi, te odgovarajući period. Najefektivnije doze, potkrijepljene medicinskim studijama su:
1500 mg glukozamina i
1200 mg hondroitina na dan
podijeljeno u dvije manje doze.Uvijek provjerite sadržaj i količinu aktivnih sastojaka u preparatu koji uzimate.

Iako će neki rezultati biti vidljivi već nakon par sedmica, najbolje je uzimati glukozamin i hondroitin nekoliko mjeseci. Osobe koje nisu nikada prije uzimale ove preparate, trebale bi početi uzimati suplemente u trajanju od 6 mjeseci. Na taj način, bit će potaknut rast vezivnog tkiva. Nakon toga, preporučuje se piti u ciklusima od po 3 mjeseca.

U stanjima pojačane boli i upale preporuka je piti NBL Glucosamine Chondroitin MSM zbog dodatnog povoljnog djelovanja MSM-a na bol i upalu.

Posebno vrijeme kada bi trebalo uključiti glukozamin i hondroitin suplemente kod sportaša je:

 • vrijeme intenzivnog treninga i sportskih natjecanja
 • dok traje oporavak od povrede kako bi se poboljšao proces zarastanja
 • kada se osjeća bol i napetost u zglobovima od intenzivnog korištenja tokom treninga.

 

NBL Glucosamine Chondroitin
NBL Glucosamine Chondroitin MSM
su preparati koji sadrže preporučene, djelotvorne dnevne doze glukozamina i hondroitina.

Sprječavaju propadanje i pomažu oporavak hrskavica.
Dodatak prehrani. Izdaje se bez recepta.

Ukupni benefiti uzimanja suplemenata glukozamin i hondroitin za sportaše bilo koje dobi, a posebno onih koji već imaju bol i ukočenost zglobova su:

 • jači mišići, kosti i vezivno tkivo
 • bolje podmazivanje zglobova
 • bolja hidratacija svih tkiva
 • dobra amortizacija i apsorpcija šoka
 • povećana snaga i stabilnost zglobova
 • smanjenje povreda vezivnog tkiva i njihove ozbiljnosti
 • otpornija i jača koža, kosa, nokti
 • moguća prevencija razvoja osteoporoze koja je uobičajena među sportašima

Vaš poklon proizvod


Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.