Preuranjena ejakulacija nije samo muški problem

Preuranjena ejakulacija se definiše kao stalna ili povremena ejakulacija koja se dešava nakon minimalne seksualne stimulacije i prije nego što to osoba želi. Upravo ovo odsustvo kontrole nad ejakulacijom može stvarati psihološke probleme i nezadovoljstvo.

Problem utječe na oba partnera. Muškarci su pod pritiskom, teško se opuštaju i počinju izbjegavati odnose, iako želja za seksom i dalje postoji. Međutim negativni utjecaj preuranjene ejakulacije je mnogo širi od samog seksualnog nezadovoljstva. Ovaj problem ima veliki utjecaj na samopouzdanje i utječe na odnos sa partnerom, a često vodi u depresiju i anksioznost. Kako se stanje pogoršava, tako raste i nezadovoljstvo partnera, što može voditi ka raskidima i razvodima.

Bez obzira na sve utjecaje preuranjene ejakulacije na kvalitet života, samo mali broj muškaraca zatraži pomoć. Glavni razlog što muškarci ne prijavljuju ovaj problem je stid i vjerovanje da ne postoji lijek.

Dapoksetin je jedini odobreni lijek koji, prema podacima iz studija, produžava vrijeme do ejakulacije za oko 3 puta.

Više o terapijskim opcijama za liječenje preuranjene ejakulacije saznajte OVDJE.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.