Koliko smo “vezani za stolicu”?

…i kakve to posljedice ima po nas?

Ljudi koji se sve manje druže, rađaju i odgajaju djecu koja se manje druže, a više zatvaraju u svoje svjetove unutar ekrana, bilo televizijskog ili kompjuterskog.

Najnovija istraživanja govore kako čak 50 posto ispitanika smatra da internet i društvene mreže ubijaju komunikaciju među ljudima. Neki idu toliko daleko pa kažu kako je internet najepohalniji i najotuđeniji izum čovječanstva.

Vezani za stolicu?

Pored komunikacije među ljudima, koja je (ovisno o svakom čovjeku) evidentno narušena – ekrani nas i “vežu” za stolicu. Vežu nas za neaktivnost zbog koje naše tijelo trpi. Sve nam je dostupno jednim klikom, čak i kupovina namirnica, čime izbacujemo i minimum kretanja.

Pretilost, jedna od najraširenijih pojava današnjice, više ovisi o tjelesnoj aktivnosti nego o unosu kalorija, tvrde naučnici sa Stanforda.

Najveća žrtva su djeca

Prema studiji sprovedenoj u Francuskoj, ispitano je 748 djece prema životnim navikama. Grupisani su u 3 skupine: “sjedilačka sa visokim unosom grickalica”, „obilni glavni obroci“ i “raznolika prehrana i tjelesno aktivni”.

Pokazalo se da prve dvije grupe djece imaju veći rizik od pretilosti bez obzira na dob djece, dok je treća grupa imala veću vjerojatnost postizanja normalne tjelesne mase.

Sportske i rekreativne aktivnosti povezuju ljude, bez obzira na dob i spol. Pomažu očuvanju Vašeg zdravlja, tjelesne težine i stvaranju i jačanju prijateljstava kroz zajednička druženja i zabavu.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.