Kako se liječi preuranjena ejakulacija?

Prvi korak u liječenju preuranjene ejakulacije je potražiti pomoć i razgovarati sa ljekarom o postojećem problemu.

Postoje 2 pristupa u liječenju, a to je farmakoterapija i psihoterapija.

Farmakoterapija:

    1. Dapoksetin – jedini odobreni lijek od strane Evropskog urološkog udruženja za liječenje preuranjene ejakulacije. Ovaj lijek produžava vrijeme do ejakulacije za oko 3 puta, poboljšava kontrolu nad ejakulacijom, povećava zadovoljstvo i smanjuje poteškoće u odnosu sa partnerom. Koristi se po potrebi, 1,5 sat prije odnosa, što ostavlja mogućnost spontanosti. Učinkovitost postiže već od prve doze i dobro se podnosi.
    2. Antidepresivi iz skupine SSRI i klomipramin – ovi lijekovi se koriste u tzv. off-label upotrebi, što znači da nemaju odobrenje za liječenje preuranjene ejakulacije, ali su podaci iz studija pokazali da mogu imati učinkovitost i u ovoj indikaciji. Zahtijevaju kontinuiranu primjenu.
    3. Topikalni anestetici – jedan od najstarijih načina odgode ejakulacije
    4. Opioidni analgeticioff-label upotreba analgetika, ali zbog rizika od razvoja ovisnosti i poteškoća sa disanjem, ne koriste se često za liječenje preuranjene ejakulacije
    5. Inhibitori PDE5 – lijekovi koji su prvenstveno namijenjeni liječenju erektilne disfunkcije. Iako dovode do povećanja samopouzdanja i smanjenja anksioznosti, nemaju značajan učinak na produženje vremena do ejakulacije.

Psihoterapija

Psihoterapija je usmjerena ka oba partnera i ima za cilj usvajanje tehnika za odgodu ejakulacije, povećanje samopouzdanja i smanjenje anksioznosti. Drugi cilj je riješiti probleme u vezi koji su nastali kao posljedica PE. Ipak rezultati psihoterapije nisu dovoljno jasni i najbolje je provoditi uz farmakoterapiju, jer se na taj način postižu najbolji rezultati.

Opšti uslovi upotrebe

Pristajem da moje podatke Nobel Ilac, predstavništvo u BiH obrađuje i koristi u svrhu promocije, direktnog marketinga, obavještenja o novostima, nagradnim igrama, te radi statističke obrade i istraživanja tržišta. Podatak koji se koristi je e-mail adresa, a korisnik može bilo kada prekinuti članstvo slanjem zahtjeva na email newsletter@nobel.com.ba ili na adresu Nobel Ilac, Hasiba Brankovića 9, 71000 Sarajevo. Upoznat sam s definicijom svrhe obrade i dopuštam obavještavanje na svoju e-mail adresu.