Kako se liječi preuranjena ejakulacija?

Prvi korak u liječenju preuranjene ejakulacije je potražiti pomoć i razgovarati sa ljekarom o postojećem problemu.

Postoje 2 pristupa u liječenju, a to je farmakoterapija i psihoterapija.

Farmakoterapija

  1. Dapoksetin – jedini odobreni lijek od strane Evropskog urološkog udruženja za liječenje ove indikacije. Koristi se po potrebi, 1,5 sat prije odnosa, što ostavlja mogućnost spontanosti, postiže dobru efektivnost i dobro se podnosi.
  2. Antidepresivi iz skupine SSRI i klomipramin – ovi lijekovi se koriste u tzv. off-label upotrebi, što znači da nemaju odobrenje za liječenje preuranjene ejakulacije, ali su podaci iz studija pokazali da mogu imati učinkovitost i u ovoj indikaciji. Zahtijevaju kontinuiranu primjenu.
  3. Topikalni anestetici – jedan od najstarijih načina odgode ejakulacije
  4. Tramadol – off-label upotreba analgetika, ali zbog rizika od razvoja ovisnosti i poteškoća sa disanjem, ne koristi se često za liječenje preuranjene ejakulacije
  5. Inhibitori PDE5 – lijekovi koji su prvenstveno namijenjeni liječenju erektilne disfunkcije. Iako dovode do povećanja samopouzdanja i smanjenja anksioznosti, nemaju značajan učinak na produženje vremena do ejakulacije.

Psihoterapija

Psihoterapija je usmjerena ka oba partnera i ima za cilj usvajanje tehnika za odgodu ejakulacije, povećanje samopouzdanja i smanjenje anksioznosti. Drugi cilj je riješiti probleme u vezi koji su nastali kao posljedica PE. Ipak rezultati psihoterapije nisu dovoljno jasni i najbolje je provoditi uz farmakoterapiju, jer se na taj način postižu najbolji rezultati.