Hronično problematična probava?

Ponavljajući stomačni bolovi, česta dijareja, opšta iscrpljenost, nadutost nakon skoro svakog obroka – su problemi sa kojima se bori veliki broj ljudi.

Niste jedini.

Istraživanje u Njemačkoj je pokazalo da svaki četvrti građanin pati od probavnih tegoba kao što su proljev, bolovi u crijevima, nadutost, bolna potreba za pražnjenjem crijeva i gasovi.

Uredni nalazi, ali tegobe i dalje prisutne!

Iako su simptomi vrlo izraženi mnogo je oboljelih čiji se poremećaji ne prepoznaju na vrijeme i može proći jako puno vremena dok ne dobijete pravu dijagnozu.

Kod 50% oboljelih sa navedenim simptomima put do dijagnoze može biti jako trnovit i dug.

U prosjeku prođe oko 4 godine do uspostavljanja konačne dijagnoze.

Da li su bakterije crijeva odgovorne za probavne tegobe?

Dokazano je da raznolikost bilion bakterija, čija je ukupna težina 2 kg u našim crijevima, odlučuje o pravilnom varenju, iskorištenosti organizmu neophodnih nutrijenata iz hrane i uopšte o zdravstvenom stanju. Čak se zdrava probava i ravnoteža crijevnih mikroorganizama povezuje i sa raspoloženjem, depresijom i mentalnim stanjem, preko utjecaja koji crijevne bakterije imaju na serotonin.
Svako ko ima probleme sa probavnim sistemom sigurno će se složiti: ako se periodično javljaju probavne tegobe kroz duži period, kvalitet života je izuzetno smanjen.

Kako pomoći hronično uznemirenim crijevima?

S obzirom da je poremećen sastav dobrih bakterija u crijevima vodeći uzrok problema, vraćanje ravnoteže među bakterijama je ključ regulacije probave.
Dakle, potrebno je crijeva ponovo naseliti bakterijama koje će zauzeti svoje mjesto u lancu procesa koji se moraju redom odvijati kako bi probava funkcionisala kako treba, jer naučno je dokazano da odgovarajući probiotici mogu ublažiti simptome i poboljšati kvalitet života.
Međutim, bitno je odabrati probiotik koji sadrži bakterije koje vašim crijevima trebaju i koristiti ga na način koji će im omogućiti da prežive i vrate dominaciju u crijevima. Nažalost, ne postoji jedan probiotik koji će svima pomoći, ali danas postoje probiotici dizajnirani da vrate ravnotežu hronično problematičnoj crijevnoj mikroflori.

Koji NBL PROBIOTIC je adekvatan izbor za vas?

Ako su vaši problemi hronične prirode, onda je najbolji izbor za vas NBL Probiotic Gold.
NBL PROBIOTIC GOLD sadrži bakterije koje su ispitivane i dale rezultate u slučajevima hroničnog disbalansa. Metoda proizvodnje NBL Probiotic Golda je jednaka kao i kod ostalih NBL probiotika – bakterije su zaštićene dvostrukom ovojnicom, što ih čuva do crijeva do kojih moraju stići da bi ostvarile djelovanje. Više o tome u tekstu koji govori o dvostrukoj ovojnici.

Pored bakterija koje su odabrane za hronično problematična crijeva, NBL PROBIOTIC GOLD sadrži i prebiotska vlakna, a ona su zapravo hrana za te dobre bakterije i obezbjeđuju im opstanak u sredini koja je narušena na njihovu štetu.

Na kraju, NBL PROBIOTIC GOLD sadrži i kombinaciju vitamina koja je tu da smanji oksidativni stres i doprinese opštem zdravlju organizma, obzirom da kod osoba sa hronično poremećenom ishranom nedostatak vitamina zbog slabe apsorpcije često predstavlja problem.

Kako i koliko dugo treba uzimati NBL PROBIOTIC GOLD?

Da bi probiotičke bakterije uspjele vratile ravnotežu probavi koja je dugo vremena poremećena, NBL PROBIOTIC GOLD je potrebno uzimati duži vremenski period. Najbolje bi bilo krenuti sa većim dozama, 2 kesice dnevno, a zatim nastaviti sa korištenjem jedne kesice dnevno barem mjesec-dva nakon što simptomi potpuno prestanu.

Čest je slučaj da uzrok poremećaja, na primjer jednolična ishrana, strogi dijetalni režim, korištenje nekih lijekova, alkohol i sl., ostaje prisutan, pa će se i simptomi ponovo vratiti. U ovakvim slučajevima, probiotik je potrebno koristiti stalno, ako se već ne može eliminisati uzrok.
Neke referentne institucije preporučuju da se kod hroničnih problema, prije početka korištenja probiotika obavi „čišćenje crijeva“ preparatima koji eliminišu toksine i štetne bakterije, kao što su aktivni ugalj ili druge supstance koje selektivno vežu štetne tvari, kako bi se „pripremio teren“ za dobre bakterije.

Da li je NBL PROBIOTIC GOLD za vas?

NBL Probiotic Gold preporučuje se:

  • Osobama sa hroničnim probavnim problemima, kao što su česti proljevi, nadutost, gasovi i grčevi;
  • Dijareja-predominantni tip sindroma iritabilnog crijeva
  • Pomoćna terapija u eradikaciji H. pylori
  • Osobama na strogoj dijeti koja im ne obezbjeđuje dovoljno raznovrsnu prehranu
  • Osobama koje koriste lijekove ili alkohol, koji im narušavaju probavu i apsorpciju
  • Osobama sa ulceroznim kolitisom.

*SIC – sindrom iritabilnog crijeva

Saopštenje Bundesvereinigung Deutscher Apothekerverbände e. V (ABDA) od 6.11.2015.

Distrutti E, Monaldi L, Ricci P, Fiorucci S. Gut microbiota role in irritable bowel syndrome: New therapeutic strategies. World J Gastroenterol 2016; 22(7): 2219­2241

Yeun Y, Lee J. Effect of a double-coated probiotic formulation on functional constipation in the elderly: a randomized, double blind, controlled study. Arch Pharm Res. 2014 Dec 7